1. Hipoteka360/
  2. Ranking kredytów hipotecznych/
  3. ING Bank

Kredyt hipoteczny w ING Bank Opinie i informacje

Kredyt hipoteczny w ING Bank

ING Bank Śląski S.A.

ul. Sokolska 34
40-086 Katowice

Opinia klientów: 3,3 / 5

3776 oceny, 32 opinii
+Dodaj opinie
Telefon Bezpłatna konsultacja
Zostaw swój numer telefonu.
Ekspert oddzwoni bezpłatnie.

Bank ING, jako instytucja finansowa, dla której liczą się ludzie proponuje swoim Klientom kredyt hipoteczny, który może stać się nie tylko spełnieniem marzeń o posiadaniu własnej nieruchomości, ale także ulgą w spłacie dotychczasowych zobowiązań. Budujesz dom? Kupujesz mieszkanie? A może chcesz zamienić kilka rat w jedną i skorzystać z oferty kredytu konsolidacyjnego? Bank ING wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom, oferując kilka wariantów kredytu hipotecznego. Jeżeli nie wiesz, która opcja będzie dla Ciebie najlepsza, pozostaw swoje dane kontaktowe, a ekspert zaprosi Cię do oddziału, aby przeprowadzić bezpłatne konsultacje kredytowe. Zobacz opracowany przez nas ranking kredytów hipotecznych oraz przykład reprezentatywny dla kredytu hipotecznegoING, przy przykładowym RRSO kredytu. Wiedząc, jak cenny jest Twój wolny czas, formalności możesz załatwić zdalnie, przy pomocy eksperta, a do oddziału przyjść tylko w celu podpisania finalnej umowy. Dla uzyskania preferencyjnych warunków kredytu hipotecznego, możesz równolegle otworzyć konto osobiste, aby dodatkowo ułatwić sobie obsługę i spłatę zobowiązania.  Dostęp do Bankowości Internetowej to możliwość bieżącego podglądu szczegółów posiadanego w ING kredytu hipotecznego.

Telefon Bezpłatna konsultacjaZostaw swój numer telefonu. Ekspert oddzwoni bezpłatnie.


Opinie o kredycie hipotecznym w ING Bank

Więcej o kredycie
Oferty innych banków
Powiązane informacje
Bank reklamuje się że jest przyjazny jsi chodzi o kredyt do budowania domu. Pani w banku nam wyliczyła zdolność na około 1 mln złoty, młode małżeństwo bez dzieci, super zarabiamy mając firmę. Ma być szybko łatwo i przyjemnie no i po 1,5 miesiąca decyzja negatywna w sumie do tej pory nie wiem dlaczego. Raz dostaliśmy że brak zdolności a później o wewnętrznych regulacjach banku. Dodzwonić się i dowiedzieć czegokolwiek graniczy z cudem każdy mówi co innego.
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Ania
31-05-2021 20:11
Wtepnie wszystkie kryteria z naszej strony zostaly spelnione. Zdolnosc kredytowa byla kilkakrotnie wieksza niz potrzebujemy wiec nie powinno byc problemu a jednak po 1.5 miesiaca przyszla odpowiedz odmowna. Doradca nie jest w stanie wytlumaczyc dlaczego i podczas rozmowy tylko powtarzal ze bedzie sie staral sprawe wyjasnic. Zaplacilismy za wycene nieruchomosci i bank ING potrzebuje ponad miesiac zeby nam ja przeslac. W dobie internetu cos takiego powinno zajac kilka minut. Na odpowiedz trzeba czekac kilka tygodni i bank nie chce udzielic zadnej informacji dlaczego odpowiedz jest odmowna. Strata czasu i pieniedzy na wycene 680zl, ktorej nawet nie wiem czy dostaniemy. Tej wyceny podobno i tak nie mozna uzyc w innym banku.
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Mario
31-05-2021 11:01
Jestem bardzo zadowolona zarówno z samego procesu jak i uruchomienia kredytu. Złożyłam wniosek 1 kwietnia. Wstępna decyzja pozytywna została wydana w 21 dniu roboczym. Potem czekałam jeszcze niecałe dwa tygodnie na ostateczną pozytywną decyzję. Samo podpisanie umowy i uruchomienie kredytu przebiegło bardzo szybko i bez żadnych problemów. Umowę podpisałam i jeszcze w tym samym dniu w przeciągu około 30 minut od podpisania umowy mój kredyt został uruchomiony, co mogłam obserwować w aplikacji ING. Zarządzanie kredytem poprzez aplikację moje ING jest bardzo proste i przejrzyste. Bardzo polecam kredyt w ING.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Ewa
28-05-2021 13:20
Nie polecam. Od złożenia wniosku o kredyt hipoteczny czekaliśmy na jakiekolwiek informację miesiąc. Pi miesiącu, decyzja odmowna, przyczyna: polityka wewnętrzna banku. Powiem tak, w tym kraju ludzie uczciwie ciężko pracujący, mający swoją firmę są nierówno traktowani. Moja firma istnieje od 2015 roku, nigdy nie zalegalam względem Zusu, czy Urzędu Skarbowego. Posiadam już jeden kredyt hipoteczny od 2008 roku, który odbył tylu lat terminowo spłacam. Zdolność kredytową z mężem posiadamy, jednakże bank odmówił udzielenia kredytu, gdyż to moja firma. Czuję rozgoryczenie. Nie polecam, szkoda czasu. Brak elastyczności względem klienta.
niepolecaOcenił(a) na: 1,0
Magda M.
26-04-2021 18:05
Mimo że spełniłem wszystkie kryteria, mając konto w tym banku nie przyznano mi kredytu tłumacząc duże ryzyko.
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Mario
18-04-2021 18:14
Byliśmy zdruzgotani opiniami obecnych tu frustratów, ale cóż, za dużo zalet posiadała oferta banku, żeby nie spróbować. I co? I szok! W 7 dni roboczych od momentu rejestracji wniosku otrzymaliśmy decyzję pozytywną, a w 11 dniu umowa o kredyt na budowę domu już była podpisana. Wszystkie składane dokumenty przygotowaliśmy samodzielnie. Nie zrażajcie się zatem opiniami innych. Mieliśmy bardzo dobrą historię w BIK, przeciętne dochody, ale w stabilnej branży, wymagany wkład własny, niskie wydatki bieżące i złożyliśmy komplet dokumentów (ważne! koniecznie z operatem szacunkowym). To, co wydaje nam się w tej całej zawiłości decyzji kredytowej również istotne to to, żeby najpierw poznać wartość nieruchomości z operatu, a dopiero potem wnioskować o taką kwotę, która nie przekroczy 80% wartości nieruchomości z operatu szacunkowego. Zalety: atrakcyjne oprocentowanie; wszystko można załatwić on-line; jedna wizyta w banku; proste rozliczanie transz Wady: Bank nie umie sprostać potrzebom komunikacyjnym - trudno o kontakt telefoniczny (tylko o 8:00 rano nie stoisz 50-90 minut w kolejce), każdy z konsultantów radzi co innego przy wypełnianiu wniosku, korespondencja e-mail nie istnieje na etapie przygotowania wniosku.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Ella
17-04-2021 16:00
Czekaliśmy na decyzje o kredyt hipoteczny całe 25 dni robocze a dzisiaj decyzja negatywna uzasadnienie przepis wewnętrzny banku nawet nie potrafia odpowiedź co było nie tak przy składaniu wniosku wszystko było ok poco było tak długo zwlekać z podjęciem decyzji kpina na calego jedno wielkie oszustwo i nic więcej
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Magda41
16-04-2021 23:29
Katastrofa, pomimo dużej zdolności kredytowej, pomimo bardzo dobrej oceny w bik, po 2 miesiacach niby analizowania bank odmawia udzielenia kredytu i uzasadnia to wewnętrznymi zasadami Banku. Szkoda czasu na ten bank, szkoda nerwów. Zdecydowanie nie polecam
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Tomasz
05-03-2021 12:06
Nie , nie i jeszcze raz nie! To najgorszy bank z jakim mialam stycznosc! Na decyzje kredytową czekaliśmy z mężem równo od połowy grudnia 20 do lutego 21! Pozytywna , ale cóż z tego jak uruchomienie również problem. 1 przelew mial byc przelany tydzien temu w systemie naliczono juz ratę, ale pieniadze do sprzedającego bank ING zapomnial przelać. Kontakty mailowe , czy przez infolinię nie mają sensu, bo nikt nic nie wie. Wszyscy zasłaniają się, że jest epidemia i pracują zdalnie dlatego trudno jest uzyskać cokolwiek. Bank moze kredyty ma atrakcyjne , ale obsługa jest masakrycznie nieprofesjonalna
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Aga
02-03-2021 20:43
Totalny dramat, jak nie chcecie się wkurzać nie bierzcie tam kredytu!!!!! na decyzje czekałem 3 MIECĄCE, całe szczęście że namówiła mnie moja doradczyni kredytowa do Millenium, bo nie miałbym gdzie mieszkać!!!! KATASTROFA. W milenium miałem papiery do podpisania po miesiącu. Ale to nie wszystko :) ING na pismo informujące o spłacie kredytu czekałem MIESIĄC!!!!!! Gdzie przykładowo znajomi w banku SGB Bank czekali 3 dni (swoją drogą nie wiedziałem że taki bank istnieje.. OMIJAJCIE ING SZEROKIM ŁUKIEM!!!!!
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Marcin
25-02-2021 12:59
Z Mężem jak najbardziej polecamy, decyzja w równo 2 tygodnie,zaznaczam jednak że przyszliśmy już z własnym operatem szacunkowym, tj. wyceną. Wszystkim to polecamy, skraca czas.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Patrycja
24-02-2021 11:36
Wszystko okej polecam
polecaOcenił(a) na: 5,0
Grudziądz
23-02-2021 09:54
Totalna żenada decyzja wstępna Tak potem zapłaciliśmy za wycenę 800zł czekaliśmy na decyzję od 16 października do świąt po świętach zarządali dalszych wpływów i 21 stycznia decyzja negatywna 4 miesiące zwlekali żeby odrzucić tragedia a koszta kto pokrył ja bank ma w to wyj..... e nie polecam!!!
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Mariusz
09-02-2021 16:33
od razu do innego banku staram się o kredyt hipoteczny -po złozeniu wniosku od dwoch miesięcy cisza (dodam że mieszkanie od dewelopera,wysokie dochody,wpłata własna 60% !!!!) niekompetetny personel , nigdzie indziej się nie dodzwonisz, a na dole nic nie wiedzą ,szkoda czasu i nerwów a pózniej słyszę że banki mają się tak strasznie źle...
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
nikkisixx
07-01-2021 12:54
Nie polecam tego Banku też czekamy na decyzję już ponad miesiąc, jak dowiedział się doradca może to potrwać jeszcze tydzień może dwa albo dłużej .Z ludzi robią sobie kpiny, dzisiaj składamy do innego banku może tam zależy im na klientach
niepolecaOcenił(a) na: 1,0
jarek082
19-11-2020 08:56
Żałuję, że dopiero teraz weszłam na to forum. Od 08.10 czekam na decyzję banku i nic. Dokumenty złożone, po 3-ch tygodniach zażyczyli sobie uzupełnienia umowy leasingowej, choć wcześniej doradca mówił, że nie będzie potrzebna. Uzupełnione praktycznie na pstryknięcie. Mój doradca od 3-ch tygodni mi tylko mówi: spokojnie, zaraz będzie decyzja. A mnie został czas do końca listopada na zawarcie umowy ostatecznej. I nie bardzo wierzę, że bank ma teraz tyle wniosków do rozpatrzenia, że nie ma się tym kto zająć. Zdecydowanie odradzam. Ja rozumiem, że to wymaga sprawdzenia, ale to się da zrobić w 2 dni, a max w tydzień!
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Pe
17-11-2020 13:19
próba uzyskania kredytu w ING telefonicznie to jakiś dramat. zero kontaktu z konsultantem. na decyzje wstępną czekam już ponad 1 miesiąc. konsultant nie odpowiada na maile . zdecydowanie nie polecam
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
dArek
09-10-2020 18:47
Stanowczo odradzam. Kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym, po podpisaniu umowy z bankiem w dniu 3.07 w dalszym ciągu nie zostały przesłane transze. Bank ustalił warunki wypłaty transz, których nawet doradza nie umiał mi wytłumaczyć. Efekt jest taki, że od podpisania umowy kredytowej minęło już prawie 6 tygodni, a ja dalej nie mogę odebrać kluczy, ponieważ całość kwoty nie została jeszcze wypłacona. Jedyny plus dla banku to miła obsługa. Żałuję, że nie wybrałam innego banku.
niepolecaOcenił(a) na: 1,0
klientka
12-08-2020 15:41
Odradzam wszystkim ten bank, w szczególności tym, którym zależy na czasie. Minęły 3 miesiące i nadal brak decyzji ostatecznej, ciągle wymagają jakieś nowe dokumenty, na szczęście w dwóch innych bankach jest już pozytywna decyzja ostateczna.
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Marek
21-05-2020 23:12
NIE BIERZCIE KREDYTU W ING. Macie banki z dużo lepszą ofertą cenową (normalny kredyt to np. BNP Paribas, stałe oprocentowanie - sprawdź PKO BP, szybkość decyzji i większa pewność otrzymania kredytu - wez Pekao SA) Generalnie to że ten bank ma tyle popularnych opinii wynika z tego że ludzie nawet nie wiedzą że w innych bankach mieliby dokładnie to samo i często taniej. Decyzje w tym banku są wydawane na zasadzie rzutu kostką, potrafią ją również zmieniać kilkukrotnie. Hipoteka to dramat, ale w tym banku ogólnie wszystko to dramat. Podam Wam inny przykład. Kiedyś starałem się w tym banku o konto Private (wymagano ode mnie aktywów (akcji) na bodajże 500 tys dajac mi w zamian kredyt który był zabezpieczony tymi akcjami). Po tygodniu czekania dostałem informację że bank stwierdził że nie stać mnie na spłacanie odsetek więc nei dadzą mi kredytu (te odsetki to było jakieś 1000zł miesięcznie, a przypominam że byłem posiadaczem akcji za pol miliona). Ladne reklamy to nie wszystko.
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Zerat
24-04-2020 14:03
Nie polecam. Staraliśmy się o kredyt hipoteczny na zakup starego domu i na remont. Oczywiscie że swoim wkładem własnym. Wstepna decyzja była na tak. A ostateczna byla negatywna. Tylko z racji tego że ponoć działka i mieszczą się na niej nieruchomość była niepewna. Pomimo tego że wszystkie dokumenty były wyprostowany i zgodne ze stanem faktycznym. Na dość tego za ostateczną decyzją czekaliśmy kilka tygodni. I dopiero po moim częstym kontakcie z bankiem była ta decyzja. Bo gdybym nie nalegała to myślę że jezzcze przez długi czas by nie było żadnej decyzji. A analityk chciał upierał się przy tym żebyśmy dostarczyli pozwoleń na budowę domku który ma około 100 lat. Śmieszne to było w tym wszystkim i najzabawniejsze. Pozdrawiam
niepolecaOcenił(a) na: 0,0
Kasia
04-03-2020 10:53
Nawet nie próbujcie, wstępna decyzja jest na tak a po weryfikacji (ok 2 tygodnie) otrzymacie odpowiedź - decyzja negatywna a uzasadnieniem będzie odpowiedź " przepisy wewnętrzne banku" i innego uzasadnienia nikt nie przesłał, a doradca tylko przepraszał.
niepolecaOcenił(a) na: 1,0
Marek
16-10-2019 15:03
Zadnych problemów generalnie. Tyle że dość długo czekaliśmy na wydanie decyzji o kredycie
polecaOcenił(a) na: 4,0
Marta
31-08-2019 13:22
Kredyt w ING wzięłam 5 lat temu. Od tego czasu mieszkam w swoim wybudowanym domku :) Bardzo wygodnym i przytulnym. Ze spłatą kredytu nie mam żadnych problemów. Generalnie wszystko ok, nie mam zastrzeżeń i w sumie jestem zadowolona.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Kazja
27-07-2019 12:54
To była dobra decyzja. Gdybym teraz miał do wyboru inny bank to i tak wybrałbym ING.
polecaOcenił(a) na: 4,0
Piotr
08-06-2019 17:44
Mam u nich kredyt hipoteczny od kilku lat i jestem z niego zadowolona. Żadnych ukrytych kruczków, umowa jasna i przejrzysta. Na dodatek koszty kredytu wcale nie są tak wysokie jak wszyscy nas straszyli. Generalnie to kredyt w ING był bardzo dobrą decyzją.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Agnieszka
20-04-2019 17:47
Hipoteka ok, można wziąć na długi okres czasu. Koszty stosunkowo niskie.
polecaOcenił(a) na: 4,0
Roman
07-04-2019 19:19
od 3 lat spłacam kredyt w ING i jestem zadowolony z jego wyboru, polecam ten bank na kredyt hipoteczny
polecaOcenił(a) na: 5,0
Piotr
01-09-2017 20:02
Spłacam bardzo korzystną hipotekę. Wziąłbym powtórnie kredyt w ING
polecaOcenił(a) na: 5,0
euraski
29-08-2017 15:59
Jestem bardzo zadowolona z wyboru ING. Są elastyczni względem klienta i proponują korzystne rozwiązania.
polecaOcenił(a) na: 4,0
lolka
05-07-2017 15:58
Wysokość rat zawsze była dostosowana do moich możliwości. Polecam na hipotekę
polecaOcenił(a) na: 4,0
Axwell
30-06-2017 16:15
Kilka lat temu zdecydowałem się na kredyt konsolidacyjny w ING. Wszystko jest okej. Raty są równe i wygodnie się je spłaca.
polecaOcenił(a) na: 5,0
Radek
09-06-2017 17:40
pokaż starsze

Jeżeli po oszacowaniu budżetu dochodzisz do wniosku, że spełnienie marzenia o posiadaniu lokum na własność wciąż jest poza Twoim zasięgiem, nie musisz rezygnować ze swoich planów. Bezpłatny doradca kredytowy, z którym możesz skontaktować się za pośrednictwem naszego portalu, korzystając z kalkulatora zdolności kredytowej przeprowadzi dla Ciebie symulację i przedstawi warunki kredytu hipotecznego.

ING Bank oferuje wsparcie finansowe pod postacią:

  • kredytu na zakup domu, kredytu na budowę domu
  • kredytu na zakup mieszkania i jego remont
  • kredytu refinansowego, aby zakupić kolejną nieruchomość, szybciej spłacić kredyt lub obniżyć wysokość posiadanych aktualnie rat


Jeżeli zatem wiesz, że wsparcie finansowe w związku z posiadaną lub kupowaną nieruchomością jest Ci potrzebne, aby w pełni cieszyć się z swobodą spłaty, określ swój cel kredytowania. Przeanalizuj ranking kredytów hipotecznych, skorzystaj z kalkulatora zdolności kredytowej, poznaj RRSO kredytuwysokość raty miesięcznej. Sprawnie złóż wniosek kredytowy, ograniczając formalności do minimum, aby jak najszybciej poznać finalną decyzję kredytową i cieszyć się z posiadania własnego domu.

Czym wyróżnia się ta oferta spośród innych? Dobre opinie o kredycie w banku ING odnoszą się przede wszystkim do:

  • akceptowania przez bank działek o charakterze rolnym, których powierzchnia nie przekracza 3000 mkw
  • serwisu Navidom, który jest przewodnikiem dla Klientów poszukujących i kupujących mieszkanie


Jeżeli potrzebujesz wsparcia w procesie ubiegania się o kredyt hipoteczny, pozostaw swoje dane kontaktowe. Bezpłatny ekspert finansowy pomoże Ci wybrać kredyt, który w banku ING może być przeznaczony na finansowanie nawet do 80% ceny nieruchomości, spłacany w ratach równych lub malejących, nawet przez okres 35 lat. Dla uzyskania najlepszych warunków, możesz skorzystać z produktów dodatkowych, takich jak konto osobiste lub ubezpieczenia, które zagwarantują Tobie, Twojej rodzinie i Waszemu domowi dodatkową ochronę.

PKO Bank Polski
PKO Bank Polski

Opinie: 22

RATA: 1034,17 zł
Credit Agricole
Credit Agricole

Opinie: 10

RATA: 1041,10 zł
Alior Bank
Alior Bank

Opinie: 24

RATA: 1060,64 zł
Bank Pekao
Bank Pekao

Opinie: 28

RATA: 1032,79 zł
Bank Millennium
Bank Millennium

Opinie: 100

RATA: 1101,79 zł
Raiffeisen Polbank
Raiffeisen Polbank

Opinie: 10

RATA: 1192,74 zł
Citi Handlowy
Citi Handlowy

Opinie: 12

RATA: 1046,66 zł
BNP Paribas
BNP Paribas

Opinie: 57

RATA: 1076,14 zł